Waterland powołuje Franka Vlayena na stanowisko Partnera Zarządzającego (Group Managing Partner / CEO)

Bussum, 16 czerwca 2015 roku – Waterland Private Equity Investments ogłasza powołanie Franka Vlayena na stanowisko Partnera Zarządzającego (Group Managing Partner / CEO).

W czerwcu 2015 roku Frank Vlayen (1965) został powołany na stanowisko Partnera Zarządzającego w Waterland Private Equity Investments. Tym  samym  przejmie on od założyciela Roba Thielena odpowiedzialność za zarządzanie Grupą. Frank Vlayen będzie przewodniczył Komitetowi Inwestycyjnemu czuwając nad rozwojem strategii Waterland. W dalszym ciągu kierując oddziałem w Antwerpii utrzyma odpowiedzialność za relacje z inwestorami, zarządzanie portfelem oraz działalość inwestycyjną belgijskiego biura.

Frank Vlayen dołączył do Waterland w 2005 roku obejmując stanowisko Principal. W ciągu 10 lat budował oraz rozwijał belgijski oddział i wraz ze swoim zespołem osiągnął wiele sukcesów,  do których zaliczyć można inwestycje w Senior Living Group (domy pogodnej starości), V!GO (usługi ortopedyczne), Medhold (laboratoria medyczne), Arseus (receptury farmaceutyczne), Omega Pharma (OTC Pharma), Sarens (ciężkie urządzenia podnośnikowe i transport specjalistyczny),  Ipcom (materiały izolacyjne), Pierre Lemmens Company (systemy wentylacyjne), Verbraeken (infrastruktura sieciowa), Diversi Foods (wyroby piekarnicze) i Bosteels (piwa specjalne).

„Bardzo cieszy mnie, że Frank Vlayen przejmuje kierownictwo nad Waterland. W ciągu minionej dekady Frank zdobył uznanie dzięki rekordowym wynikom w zakresie inwestycji. Wraz ze swoim zespołem wypracował dla Waterland pozycję jednego z najbardziej aktywnych inwestorów typu private equity w Belgii. Frank był także odpowiedzialny za zakończone sukcesem zamknięcie szóstego funduszu o wartości 1,55 miliarda euro. Jako założyciel będę nadal zaangażowany w dalszy rozwój Waterland oraz jego funduszy, między innymi jako członek komitetu inwestycyjnego”, mówi Rob Thielen, założyciel Grupy.

„Czuję się zaszczycony i jestem pełen entuzjazmu w związku z powierzoną mi odpowiedzialnością za zarządzanie Waterland. W ciągu ostatnich 10 lat byłem świadkiem rozwoju Waterland, w wyniku którego nastąpił wzrost kapitału z 200 milionów euro do 4 miliardów euro, przy czym udało nam się konsekwentnie realizować zwroty kosztów z inwestycji na najwyższym poziomie. Ambicją Waterland jest odnoszenie kolejnych sukcesów inwestycyjnych oraz ciągły rozwój, do czego wraz z pozostałymi partnerami oraz członkami zespołu będę się aktywnie przyczyniać”, mówi Frank Vlayen.

Przed dołączeniem do zespołu Waterland, Frank pełnił funkcję Partnera w Accenture UK, gdzie zajmował się doradztwem w oddziale M&A. Wcześniej pracował jako Dyrektor ds. Rozwoju w Citigroup Consumer Banking Europe. Był także wiceprezesem w oddziale Tractebel, gdzie zajmował stanowiska menadżerskie z odpowiedzialnością za zarządzanie, rozwój oraz finanse. Frank Vlayen rozpoczął swoją kariere zawodową w dziale finansów Generale Bank. Pracował w Belgii, Wielkiej Brytanii, Hong Kongu oraz Europie Środkowo-Wschodniej.

2017-11-16T15:43:16+00:00Czerwiec 16th, 2015|